Heljdino integralno brašno za ljudsku ishranu dobija se mlevenjem celog zrna heljde, pa time zadržava gotovo sva pozitivna svojstva koja zrno heljde sadrži u izobilju. Po svojoj prirodi, ovo brašno ne sadrži gluten, nije mnogo kalorično i veoma se brzo i lako vari.Ovo brašno ima uravnotežen aminokiselinski sastav, pomaže kod malokrvnosti i efikasna je zaštita od efekta radijacije. Najvredniji sastojak heljdinog brašna su proteini, kojih ima od 11-15%.Vitamini B kompleksa iz heljde pospešuju memoriju, o čemu svedoči i činjenica da heljdu u Rusiji nazivaju hranom studenata. Integralno heljdino brašno je bogato rastvorljivim vlaknima, koja redukuju loš holesterol u krvi, ali su i odličan saveznik u redukcionim dijetama (pomažu organizmu da se oslobodi suvišnih kilograma) i čuvar vitke linije. Vitamin P iz heljde pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska. Oligoelementi kao što su magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum daju energiju kako telu (naročito kod jačih fizičkih napora i rekonvalescencije), tako i umu.
Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki…