Zreli plodovi jarebike sadrže 72% vode, 6% šećera, 2% organskih kiselina, najviše jabučne, oko 100 mg% vitamina C, dosta vitamina E i B2 i nešto eteričnih ulja. Osim toga, plodovi su retko bogat izvor vitamina A, jer sadrže čak do 20 mg% karoti-na.Čaj i marmelada od plodova jarebike dobro su sredstvo kod problema varenja, nedostatka apetita, kao i kod poremećaja rada želuca i creva.Alternativna medicina jarebiku preporučuje protiv dijabetesa, promuklosti, kašlja, reume, bolesti žuči i za izlučivanje kamenaca.Plodovi jarebike smanjuju količinu holesterola u krvi, a poseduju i jako antimikrobno dejstvo.Prezreli plodovi jarebike, u stanju laganog vrenja,mogu da posluže kao sredstvo za otvaranje, a imaju dejstvo i na izlučivanje mokraće. Kompot, žele ili sok (sveži ili sterilizovani) može se koristiti kao sredstvo za grgotanje protiv promuklosti.
Konzumiranje svežeg soka od jarebike preporučuje se kod bolnog otvrdnuća želuca, kod preopterećenosti creva zbog neuredne stolice.Takodje svež sok plodova jarebike dobar je prirodni lek kod bubrežnih kamenaca kao i kod teškog mokrenja.